Každá věc má svoje místo
Běhání po kuchyni zdržuje a hledání při vaření obtěžuje. Proto si zarámujte dvě zlatá kuchyňská pravidla: „mít všechno po ruce“ a „každá věc má své místo“.
Dobře zvažte, co a kam dát. Hrnce a kuchyňské náčiní, stejně jako základní suroviny na vaření vč. olejů a dochucovadel by se měly nacházet nadosah od sporáku. Není dobré od vaření odbíhat.
Je fajn mít nože umístěné ve špalku nebo na magnetické pásce poblíž místa na krájení. Před krájením si je, ideálně pokaždé, přebruste. Umění používat nůž je polovina kuchařského úspěchu. Prkýnka byste měli mít nejméně tři – jedno chlebové a další dvě na maso a zeleninu (zeleninové lze ze druhé strany používat na krájení ovoce).
Pokud jste milovníci dřevěné nebo bambusové klasiky, pro snadné rozlišení si kupte prkénka různých tvarů či velikostí. Plastová prkýnka můžete rozlišit barevně.
Praktičtí pomocníci
Kráječe, odšťavňovače, pekárny nebo multifunkční hrnce z vás skvělého kuchaře neudělají. Použijete je párkrát a pak už jen zabírají místo. Věřte mi, taky jsem párkrát podlehla lákavé nabídce a vyhodila peníze z okna.
Kdybych si měla vybrat jen jednoho pomocníka do kuchyně, volila bych multifunkční robot. Ušetří čas a peníze. Alespoň bez tyčového mixéru se každopádně neobejdu.
Kouzlo skvělých pokrmů je v umění využívat obyčejné náčiní. Taková stěrka a karta jsou podle mě nedoceněné rekvizity, když víte, jak je využít naplno.
Jak na stěrku a kartu
V krátkém videu uvidíte, že stěrka opravdu nefunguje jen na těsto a že karta je top kuchyňský pomocník.
Spíž jako od Kašpárka
Nemáte-li spíž nebo sklípek, pořiďte si potravinovou skříň nebo suchým surovinám věnujte samostatnou skříňku v lince. Doporučuji nekupovat zbytečně mnoho potravin a XXL balení, protože pak i XXL jíte. Základní suroviny je dobré mít v zásobě na vaření maximálně na měsíc. Čerstvé dokupujte jednou týdně. Takhle to dělají i v restauracích šéfkuchaře Radka Kašpárka.
Poskládala jsem pro vás nákupní seznam potravin, které se vyplatí mít pořád doma „na skladě“.
- oleje – na vaření slunečnicový nebo řepkový, dále na dochucení např. olivový, luštěniny (levný zdroj rostlinných bílkovin) – např. čočka, cizrna, hrách
- těstoviny a rýže
- mouky pšeničné – hladká, hrubá, polohrubá
- ovesné vločky
- dochucovadla – cukr, sůl, sójová omáčka, kečup, hořčice, ocet
- koření – paprika uzená a sladká, pepř, skořice, nové koření, hřebíček, kari, kurkuma, bobkový list, kmín, majoránka, oregano, tymián
- brambory, mrkev a jablka, pokud máte prostor na uskladnění
- cibule a česnek
Recepty z internetu vs. kuchařky
Že jídla uvařená podle receptů z internetu často nedopadnou tak, jak jsou na sítích prezentovaná? V online světě se to hemží recepty, které jsou neúplné a nefungují. Mám odzkoušeno, že taková jídla často putují do koše. Pokud chcete spolehlivé receptury, pořiďte si knihy od renomovaných kuchařů.
Nemusíte za knížky utratit majlant, antikvariáty jsou plné výborných kuchařek, ať už klasických, nebo moderních. Prověřené časem i mnou jsou Sandtnerová a Rettigová. Moderně umí Ottolenghi a Ramsay a z českých kuchařů třeba Roman Vaněk.
A na závěr jeden funkční recept ze surovin, které máte běžně doma + sýrová vychytávka z MasterChefa. Zvládnete ji levou zadní a sýr už jinak chtít nebudete.
Koučka osobního rozvoje, lektorka vaření a finalistka soutěže MasterChef Česko. Petra je autorkou několika kuchařek, stovek receptů a článků na téma životní spokojenost.
Chcete vědět, jak zdravé jsou vaše finance?
Vyplňte krátký test, který vám odhalí silné i slabé stránky vašich financí.